• Jasenka Ostojić

    Jasenka Ostojić, diplomirala je dirigiranje na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi prof. Pavla Dešpalja, kod koga je završila i jednogodišnje stručno usavršavanje. Tijekom studija bila je stipendist fonda Lovro & Lilly Matačić. Majstorski tečaj dirigiranja završila je u klasi prof. Ronalda Zollmana.

    Pročelnica je III. odsjeka za dirigiranje, harfu i udaraljke u zvanju izv. prof. na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Predaje kolegije osnove vokalne tehnike, komorni zbor i dirigiranje obligatno, te vodi Zbor Muzičke akademije od 2000. godine. U tom razdoblju Zbor je surađivao sa Simfonijskim orkestrom Muzičke akademije u okviru Akademskog ciklusa u KD V. Lisinskog, te sa Zagrebačkom filharmonijom u brojnim projektima: oratorij Carmina Burana C. Orffa, Mesija G. F. Handela, Istarske freske B. Papandopula, Prayers of Kierkegaard S. Barbera, poluscenska izvedba oratorija Jeanne d’Arc A. Honeggera, Ivan Grozni S. Prokofjeva,  IX simfonija L. van Beethovena, Requiem W. A. Mozarta, kantate J. S. Bacha, 13. psalam F. Lista, Stabat Mater K. Szymanowskog, Misa u Es – duru F. Schuberta, Requiem G. Verdija, Nelson misa J. Haydna, te izvedbe opera Čarobna frula W. A. Mozarta i Ljubavni napitak G. Donizettija u Gradskom kazalištu Komedija. Ostvarene su suradnje s Komornim orkestrom Muzičke akademije i Hrvatskim komornim orkestrom u izvedbama Requiema G. Fauréa u Zagrebu i Rovinju. Vrijedno je istaći sudjelovanje Zbora Muzičke akademije u izvedbi Requiema u c – molu L. Cherubinija u Ravenni i Trstu (Italija) pod ravnanjem Riccarda Mutija.

    U suradnji s  brojnim ansamblima osvaja najviše državne i međunarodne nagrade. Nastupa na festivalima: Međunarodnoj glazbenoj tribini u Puli, Danima hrvatske glazbe u Zagrebu, Varaždinskim baroknim večerima, Muzičkom biennalu u Zagrebu, Pasioskoj baštini, Festivalu pjevačkih zborova u Zagrebu, Glazbenim svečanostima u Varaždinu, Cro Patria u Splitu, Naš kanat je lip u Poreču, Međunarodnom festivalu zborske glazbe u Rovinju i td. te u inozemstvu u Sloveniji, Austriji, Italiji,  Bosni i Hercegovini, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim američkim državama. Praizvela je niz djela hrvatskih skladatelja. Posebno se specijalizirala za vokalnu izobrazbu pjevača mladalačke dobi. Usavršavala se kod vokalnih pedagoga u Hrvatskoj, te kod Bečkih dječaka. Stalna je dirigentica Zagrebačkih dječaka od 1994. godine. 2006. godine osniva Hrvatsko društvo Collegium pro arte pri kojem djeluju Cappella Zinka, a od 2010. godine i Cappella Odak.

    Članica je stručnih žirija na državnim natjecanjima i susretima orkestara i zborova u RH. Bila je  predavač i voditelj Seminara vokalne tehnike i rada sa ansamblima na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, Institutu za crkvenu glazbu Albe Vidaković KBF-a, u organizaciji Hrvatskog sabora kulture u Rijeci, Zavoda za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti, prosvjete i športa u Zagrebu, Varaždinu,  Splitu, Puli i Rovinju, te HDGPPa u Opatiji. Bila je gost predavač na Lawrence University, Appleton, Wisconsin, USA, na Muzičkoj akademiji Karola Lipinskog u Wroclawu, Poljska, te na Universität für Musik und Darstellende Kunst u Grazu, Austrija. Članica je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika i predsjednica Hrvatske udruge dirigenata i pjevačkih zborova.

Comments are closed.